

APES APSI Outline

Activity	Time needed	Materials	Start Time
Welcome, agenda, introductions & equity and access	45 minutes	Page 9 of leader notes- Breakout Group after introductions	8-8:45 am (Slides 1-5)
Walk through resources and understanding the CED & treasure map	60 minutes	CED & pg 66 of handbook with treasure map- Breakout group after slide 21	8:45-9:45 am (Slides 6-22)
I	9:45-10:00 am		
FRQ understanding/skills		Pg 233 CED and page 13 in leader notes; break out rooms after slide 26	10-10:30 am (Slides 24-26)
Identify the skills and concepts in different m/c examples	30 minutes	PowerPoint w/ MC examples where they identify the concept and skill	
l			
Wild About Wetlands	1 hour	-Look in the CED and discuss what you need to know to teach -How can you support that learning for kids through a lab? -What did I use to teach that I no longer will use? -What do I need to add? -How does this cover ecological concepts? -How do you ensure this lab is more than a worksheet? Breakout rooms for this activity Slide 27	10:30-11:30 (Slide 27)
Island Biogeography	30 minutes	Random stuff to throw	11:30-12 PM (Slide 28)



	12:00-1 PM				
Set up beans for LD 50 and Soil Salinization labs	30 mins	Explain and on your own	1:00-1:45 (Slide 29)		
Mark and Recapture Lab	30 mins	breakout groups	1:45-2:15 (Slide 30)		
	2:15-2:30				
Planning time	1 hour 15 mins	Calendar and PP slides 37-40	2:30-3:45 (Slides 31-37)		
Closure	15min	Questions and instructions for next day	3:45- 4:00 (Slide 38)		
Tuesday- Day 2					
Exam info	1 hour	Slides 40-71 and breakout rooms to discuss if time	8:00-9:00 (Slides 40-71)		
Units 4, 5 & 6, 7					
Soil Labs	2 hours		9:00-10:45 am (Slide 72)		
	10:45-11:00				
Cooking Mining lab	45 mins		11:00-11:45 (Slide 73)		
	11:45-12:45				
Sign up for Facebook Group	15 mins		12:45- 1:00		
Indoor Air Pollution/ Particulate Inquiry Lab	1.25 hour		1:00-2:15 (Slide 74)		
	2:15-2:30				
Planning time	1.5 hour		2:30-3:45 (Slide 75)		
Closure	15 min		3:45-4:00		



Wednesday- Day 3						
Audit	30 mins	Slides 76-79	8:00-8:30am (Slides 76-79)			
Unit 8						
Ozone strips lab	1 hour	Slide 80	8:30-9:30 am (slide 80)			
	ak	9:309:45				
Experimental Design	2 hours	Irving ISD activity	9:45-11:45 am (Slides 81-101)			
Lunch			11:45-12:45			
Data analysis	1 hour		12:45-1:45 (Slides 102-140)			
	1:45-2:00					
Planning time	2 hours		2:00-3:45			
Closure	15 min		3:45-4:00			
Thursday- Day 4						
Lab Analysis: Soil Salinization, LD-50 (Radish), Ozone Test Strips	1.5 hours	Break out groups	8:00- 9:30 am (Slide 143)			
How To Write an FRQ	30 mins		9:30-10:00am			
	10-10:15					
Global warming vs Ozone depletion lecture	1.5 hours	After lecture zoom rooms to discuss 2 FRQ's	10:15-11:45 am (Slide ???)			
Instructional Planning Reports/AP Classroom	30 min		11:45-12:15pm (Slides ???)			
		Lunch	12:15-1:15 pm			



Math scavenger hunt	1 hours	Breakout rooms	1:15- 2:15pm
	Break		
Planning time	1.25 hour	Breakout rooms if needed	2:30-3:45pm
Closure and evals	15 mins		3:45-4pm